Wc školjku čini posuda s gornjom plohom prilagođenom za sjedenje, odnosno za postavljanje wc daske za što se na zadnjoj strani gornje plohe nalaze odgovarajuće rupice. Na donjoj strani posude nalazi se priključak na kanalizacijsku instalaciju koji može biti izveden vodoravno ili okomito. Prije nego krenemo u kupovinu wc školjke treba pogledati da li u našem kupatilu / toaletu kanalizacijski odvod vodi u zid ili u pod. Ukoliko kanalizacioni odvod vodi u pod, automatski je naš izbor pri kupovini školjke sveden na školjke sa odvodom u pod, tzv. školjke sa vertikalnim odvodom, kao što je prikazano na slici 1.:

wc 1

Slika 1.

Sa druge strane, ukoliko raspolažemo sa odvodom u zid, imamo dvije opcije: podna wc školjka sa zidnim, tzv. horizontalnim odvodom (slika 2.),

wc 2

Slika 2.

te zidna ili konzolna wc školjka kojoj po svojoj prirodi može odgovarati samo zidni kanalizacioni odvod (slika 3.).

wc 3

Slika 3.

Kada su u pitanju podne školjke neki proizvođači nude ‘univerzalne’ školjke sa mogučnošću regulisanja odvoda sifonom (slika 4.)

wc 4

Slika 4.

Podizanjem wc školjke od poda, možete spriječiti nakupljanje prljavštine i drugih nečistoća u uglovima i pukotinama, a prostor kupatila učinit možete većim i znatno dostupnijim za čišćenje. Iz tih razloga, zidne (ili konzolne školjke) su sve traženije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *