Kada izrađena od sanitarnog ljevanog akrila čisti se mekom krpom i tekućim sredstvom za čišćenje. Ne smiju se upotrebljavati hemijska i abrazivna sredstva koja oštećuju akril, kao sto su ACETON, KLOROFORM, KONCENTRIRANI ALKOHOL, OTOPINE NA BAZI FENOLA, KONCENTRIRANE KISELINE, KONCENTRIRANI VODIKOV SUPEROKSID, NITROLAK, UNIVERZALNA LJEPILA…

 

Ukoliko se zbog tvrdoće vode nataložio kamenac, treba ga odstraniti s mlakom 6% otopinom alkoholnog octa ili solne kiseline, te nakon toga ispolirati polirnim sredstvom.

 

U slučaju da dođe do oštećenja površine kade oštrim ili tvrdim predmetima, neugašenim opuškom cigarete, korištenjem abrazivnih sredstava za čišćenje i sl., moguće je odstraniti ih na slijedeći način: vodobrusnim papirom prema stepenu zrnatosti od 600, 800 (grublji, zatim finiji) izbrusiti oštećeno mjesto. Brusi se sve dok se oštećenje ne može više primjetiti. Završno se brušenje izvodi s vodobrusnim papirom zrnatosti 1500. Za postizanje sjaja, mjesto popravka treba ispolirati polirnim sredstvom (autopolirna pasta). Poliranje se izvodi mekom krpom ili polirnom vatom. Popravak oštečenja je isključivo estetskog karaktera. Ogrebotine ne utječu na funkcionalnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *